Bij Zuidgeest zijn zijn we altijd op zoek naar pijpfitters. Maar wat is een pijpfitter nu eigenlijk? Een pijpfitter is een persoon met een technisch beroep. Het ‘fitten van verschillende pijpen’ staat voor het monteren van een buis/pijp en dat deze met elkaar verbonden worden. Nee, het geldt niet voor bijvoorbeeld een buis/pijp van een kachel of iets dergelijks. Bij de functie pijpfitter gaat het namelijk echt om het verbinden van buizen of pijpen door bijvoorbeeld lassen.
Inhoudsopgave
- Wat doet een pijpfitter?
- Werkzaamheden van een pijpfitter
- Wat verdient een pijpfitter?
- Hoe word je een pijpfitter?
- Welke competenties en vaardigheden heb je nodig als pijpfitter?
Wat doet een Pijpfitter?
Als pijpfitter ben je verantwoordelijk voor het onderhouden, installeren en het aansluiten van pijpleidingen op verschillende apparaten. Je krijgt in het beroep van pijpfitter vaak te maken met pijpen van verschillende soorten en maten. De diameters en wanddiktes van de leidingen is één van factoren waarmee je te maken krijgt. Waar dat aan ligt? Dit heeft te maken met welke vloeistoffen of gassen door de leidingen worden getransporteerd. Daarnaast is de druk die op een leiding komt te staan door de hoeveelheid gas of vloeistof die getransporteerd moet ook van belang bij het bepalen van de wanddiktes en diameters.
Verder hebben vloeistoffen en gassen invloed op de leiding en moeten leidingen in de (petro)chemische sector voldoen aan verschillende eisen. In deze sector waar wij als Zuidgeest heel actief binnen zijn. Is het van belang dat de leidingen van hoogwaardig metaal worden gemaakt om zo corrosie en oxidevorming tegen te gaan.
Daarnaast zijn er ook eisen gesteld aan de manier waarop pijpen aan elkaar worden gefit. Daarom moet een pijpfitter exact weten hoe hij of zij leidingen met elkaar bevestigt en welke veiligheidsaspecten daarbij komen kijken.
Werkzaamheden van een Pijpfitter
Als ‘pijpfitter’ voer je werkzaamheden uit aan pijpsystemen. Zoals hierboven al een keer beschreven, last of soldeert een pijpfitter pijpen aan elkaar vast. Verder maakt een pijpfitter flenzen aan pijpen vast door ze te lassen zodat flensverbindingen tot stand worden gebracht. Hiervoor wordt ook vaak gebruikgemaakt van pakkingsmateriaal, zodat er geen lekkage ontstaat tussen de buizen.
Naast het lassen van pijpen, maakt een pijpfitter pijpen op maat door ze te snijden of te zagen, maar ook het buigen en maken van bochten komt aan de orde. Bij het maken van bochten komt veel vakmanschap kijken, vaak worden ze op een speciaal daarvoor ingerichte werkplaats gemaakt. Het van tevoren maken van deze speciale vormen of bochten, wordt ook wel prefabricage genoemd. Het heeft als voordeel dat, op het project de pijpfitters sneller de pijpen en buizen kunnen fitten.
Daarnaast is de pijpfitter bezig om de juiste materialen voor de werkzaamheden bij elkaar te brengen. Hij of zij moet weten hoe het gereedschap werkt, je wilt namelijk geen onveilige werkplek creëren. Pijpfitters worden ook ingezet voor het beugelen van leidingen of het aanbrengen van een andere draagconstructie. Op deze manier zorgt de pijpfitter ervoor dat de leidingen in positie blijven. Verder ben je als pijpfitter ook een constructiebankwerker, die moeten boren, schroeven, lassen enzovoort. Bovendien hebben pijpfitters over het algemeen veel kennis van metaalbewerkingstechnieken. Pijpfitters werken vrijwel altijd samen bij het aanleggen of onderhouden van (nieuw) leidingen. Met wie ze samen werken? Denk bijvoorbeeld aan flensmonteurs.
wil je meer weten over flensmonteurs, bekijk dan de blog ‘wat doet een flensmonteur’.
Wat verdient een Pijpfitter?
Een pijpfitter zal doorgaans tussen de € 2352 – € 2454 verdienen. Dit is exclusief eventuele toeslagen en het is afhankelijk van je ervaring. Daarnaast is ook de sector van invloed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan offshore, je werkt dan als pijpfitter op een boorplatform. Je bent dan voor een langere tijd weg van huis en je werkt vaak in ploegendiensten. Dit houdt in dat je een toeslag ontvangt op jouw salaris. Vooral als je in het weekend of ‘s nachts doorwerkt, dan kan die toeslag zo maar eens oplopen tot honderden euro’s extra per maand!
Hoe word je een Pijpfitter?
De meeste pijpfitters zijn Mbo-niveau opgeleid met een studie in de (metaal)techniek. Zoals de Mbo-opleiding Metaal & Werktuigbouw, dit is een zeer geschikte voor opleiding om pijpfitter te worden. Daarnaast moet je wel je VCA behalen.
Welke competenties en vaardigheden heb je nodig als Pijpfitter?
Om je beroep als pijpfitter goed uit te kunnen voeren heb je de volgende competenties nodig.
- Analytisch: Als pijpfitter heb je analytisch inzicht nodig. Je moet goed je omgeving kunnen analyseren, problemen bekijken vanuit verschillende hoeken en systematisch kunnen denken. Waardoor je uiteindelijk tot een duidelijke conclusie komt.
- Gedetailleerd: Voor de pijpfitter zijn woorden als structureel, plannen, organiseren, resultaatgericht en perfectionistisch niet onbekend. Het is belangrijk om als pijpfitter te weten welke taken uitgevoerd moeten worden.
- Accuraat: Netjes, oog voor detail, kritisch en perfectionisme. In het beroep van Pijpfitter zijn fouten niet veroorloofd, is het belangrijk dat je je hoofd ‘cool’ houdt als je onderdruk staat.
Daarnaast zijn enkele vaardigheden ook van belang, denk aan het volgende.
- Methodisch werken
- Aandacht voor detail
- Analytisch denken
- Kritisch denken
- Goed kunnen luisteren
- Verbanden leggen
Waarom jij als (toekomstig) Pijpfitter aan de slag wil voor Zuidgeest?
Bij Zuidgeest staan onze mensen op één, al meer dan vijftig jaar lang. Dat merk je aan onder meer de persoonlijke begeleiding. Bij ons heb je altijd een vast aanspreekpunt; een professional die jou graag goed leert kennen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat je plezier hebt in je werk!
Groeien geeft voldoening. Daar geloven wij in. Je haalt meer uit jouw werk als je je blijft ontwikkelen. Samen investeren we dus in jouw toekomst. Wil jij doorgroeien tot flensmonteur, ploegleider of werkvoorbereider? Daar maken we samen werk van! Daarnaast bieden we je het volgende:
- Toegang tot opleidingen;
- Mooie opdrachtgevers en projecten;
- Diverse werkplaatsen;
- Betaling volgens CAO;
- Juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s);
- Pensioen na 8 weken werken;
- Doorgroeimogelijkheden.
Solliciteer direct voor de functie pijpfitter
Volg ons op onze socialmediakanalen: LinkedIn, Facebook, Instagram en blijf up-to-date!