Na de overname van Zuidgeest door broers Bob en Johnny van der Hoest, was hun eerste wens duidelijk: “Koffie drinken met de gebroeders Vos!” die Zuidgeest vijfentwintig jaar lang succesvol leidden.

Zuidgeest is onlosmakelijk verbonden met zijn rijke historie, en die is niet compleet zonder Wim en Gerrit Vos. De broers stonden meer dan vijfentwintig jaar aan het roer van Zuidgeest en hebben in die tijd genoeg meegemaakt om een heel boek mee te vullen.

Nog voordat de inkt van de overnamecontracten droog was, werden Wim en Gerrit benaderd en uitgenodigd voor een kop koffie. Al snel werd duidelijk dat Zuidgeest en QPS Works meer gemeen hebben dan alleen twee broers aan het roer. Ze bedienen grotendeels dezelfde markt en klanten en delen zelfs voormalige collega’s. Zo werkte Ron Drent van 1996 tot 2006 bij Zuidgeest, en ook QPS-medewerker Natasja van der Wulp heeft een lange geschiedenis bij het bedrijf: zij werkte er zo’n zeventien jaar voordat ze drie jaar geleden overstapte naar QPS Works.

Het contact was dan ook snel gelegd. Natasja belde Wim en Gerrit op, en hun reactie was enthousiast: “Hartstikke leuk joh! Dat gaan we doen!” Ondanks dat de broers al een tijdje genieten van hun pensioen, klopt het groene Zuidgeest-hart nog altijd vol overtuiging.

Terug in de tijd

Een kleine week later is het zover. De zon schijnt, er staat gebak op tafel en de heren hebben er zin in. Hoe bijzonder is het dat na al die jaren opnieuw twee broers de leiding hebben over het bedrijf dat zij hebben grootgemaakt?

Met een glimlach blikt Wim terug op het begin van Zuidgeest. “Ik werkte destijds bij Mourik en was verantwoordelijk voor personeel en planning We maakten toen voor piekmomenten veel gebruik van onderaannemers. Door de wet Ketenaansprakelijkheid werd dit steeds moeilijker en zijn we gestart met het zelf aannemen van tijdelijk personeel. Door CAO wijzigingen werd dit steeds lastiger en werd er naar de mogelijkheid om een uitzendbureau te starten gekeken.

Het verkrijgen van een uitzendvergunning was destijds een lang proces. Voor Mourik was het daarom een logische stap om een bestaand bureau over te nemen. Een van die bureaus was Zuidgeest, toen nog een klein bedrijfje dat vanuit de slaapkamer van Jaap Zuidgeest werd gerund.”

Wim kreeg de leiding en binnen twee à drie jaar groeide Zuidgeest explosief. “Op een gegeven moment werkten er honderden mensen, terwijl we nog steeds vanuit diezelfde slaapkamer opereerden.”

Zijn broer Gerrit zag hoe druk Wim het had en besloot hem te helpen. “Ik zat destijds zelf op een project op de toenmalige Gulf, maar Wim die had het véél te druk, dus ik ben er gewoon ingerold,” vertelt hij lachend.

Verhuizing en groei

De groei bracht ook logistieke uitdagingen met zich mee. “We groeiden uit ons jasje in die slaapkamer, maar Jaap Zuidgeest wilde niet verhuizen,” vertelt Gerrit. “Dus toen hij op vakantie was, hebben we stiekem alles verhuisd naar een nieuw kantoor in Spijkenisse.” De broers lachen nog steeds om deze actie.

Zuidgeest bleef uitbreiden, met vestigingen in Rotterdam, Hellevoetsluis, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Schiedam, Beverwijk en Geleen. De focus lag op het leveren van personeel voor industriële stops. Na die stops werden medewerkers opgeleid en doorgeplaatst naar andere sectoren, zoals bouw, schoonmaak, groenvoorziening en logistiek. “Zo brachten we stabiliteit en spreidden we risico’s,” legt Wim uit.

In die tijd begon veiligheid een steeds grotere rol te spelen. “Zuidgeest was één van de eerste bureaus met een VCA certificaat, wat later werd omgezet naar een VCU certificering,” vertelt hij trots.

Een tijd van verandering

Op zijn hoogtepunt draaide Zuidgeest een omzet van 38 miljoen euro, met 35 collega’s en negen vestigingen. “Dat waren nog eens tijden,” zegt Wim. “En dan te bedenken dat in de beginjaren alles met de hand werd gedaan. Loonzakjes en loonbriefjes, geen software, niks! Dat kun je je nu niet meer voorstellen.”

In 2009 nam Gerrit afscheid en ging met pensioen, gevolgd door Wim in 2011. Maar hun band met Zuidgeest bleef. “Als ik iemand van Mourik tegenkom, krijg ik nog steeds de vraag: ‘Hoe is het bij Zuidgeest?’” zegt Gerrit lachend.

Na hun vertrek veranderde er veel. “Er waren veel wisselingen in de leiding en filialen werden gesloten,” vertelt Wim. “Dat deed soms best een beetje pijn. We hebben altijd van een afstandje gevolgd hoe het ging.”

Het groene hart laten kloppen

Tijdens de ontmoeting luisteren de broers aandachtig naar de plannen voor ‘het nieuwe Zuidgeest’. “Wat zou je als tip meegeven aan de nieuwe eigenaren?” wordt hen gevraagd.

Wim is duidelijk: “Veiligheid moet altijd op nummer één staan. Dat is cruciaal voor zowel klanten als medewerkers. Belangrijk is ook dat je op de hoogte bent van de werkzaamheden en daarover mee kan praten met de klant. Wij hebben zelf ook bijvoorbeeld met de hogedrukspuit in de handen gestaan.” Gerrit vult aan: “En zorg dat je daar bent waar je klanten zijn. Dáár ligt je werk, en dus je handel.”

Met deze waardevolle adviezen gaan de nieuwe eigenaren aan de slag. Het verleden en de toekomst van Zuidgeest blijken verrassend goed op één lijn te liggen. Met respect voor de rijke geschiedenis kijkt iedereen ernaar uit om Zuidgeest opnieuw te laten floreren.

Het groene hart gaat weer kloppen!

Op de foto: v.l.n.r.: Bob van der Hoest, Wim Vos, Gerrit Vos en Johnny van der Hoest. 
 

Meer weten?

Wij delen regelmatig nieuws en achtergrondinformatie op onze socials. Je kunt ons vinden op LinkedIn, Facebook en Instagram. Mis niets en blijf verbonden met ons! 🚀

Foto’s: Dion Doornik
Tekst: Natasja van der Wulp

Zuidgeest - Wim en Gerrit Vos