Het is zo ver, jij hebt dé perfecte vacature gevonden. Een gave baan, bij een mooi bedrijf. Kortom: Je ziet jezelf al helemaal zitten. Maar hoe pak je het vanaf nu aan?
Solliciteren, dat is soms nog helemaal niet zo makkelijk. Misschien werk je al jaren bij hetzelfde bedrijf en heb je nog nooit gesolliciteerd, of is het een hele tijd geleden. Wellicht ben je net klaar met je opleiding en heb je nog nooit een CV nodig gehad. We helpen je dan ook graag op weg, zodat jij er snel werk van kunt maken. In deze blog geven we je allerlei sollicitatietips en trucs, dus lees snel verder.
- Wat moet er in een CV?
- Een goede sollicitatiebrief
- Tips sollicitatiegesprek met werkgever
Wat moet er in een CV?
Een CV, ook wel Curriculum Vitae uitgeschreven. Een cv is samen met jouw sollicitatiebrief (of mail) de eerste indruk die je achterlaat bij je nieuwe werkgever. Het is dus belangrijk dat jouw CV eruit springt. Daarnaast moet hij ook nog goed leesbaar, aantrekkelijk en compleet zijn. De werkgever moet jouw CV zo interessant vinden, dat hij jou meteen wil uitnodigen voor een gesprek. Maar wat moet er in een CV? Wij geven je graag wat tips voor het maken van een CV!
CV opmaak
De opmaak van een CV is belangrijk. Gebruik een lettertype dat makkelijk leesbaar is, op elke computer (bijvoorbeeld Tahoma of Arial). Deze lettertypes vervormen en verspringen niet en het cv blijft dus netjes leesbaar. Zorg er daarnaast voor dat de opmaak van jouw CV overzichtelijk is. Gebruik aparte kopjes en titels voor de verschillende onderdelen. Op deze manier kan de werkgever je cv snel en makkelijk doorlezen en ‘scannen’. Benieuwd hoe een CV eruit ziet? Insert afbeelding van CV als voorbeeld
CV inhoud
Kies voor een goede volgorde. Begin met de meest recente informatie. Vaak is dit het meest interessant en relevant qua opleiding en werkervaring. Wees hier consequent in. Noem daarbij in je CV alleen relevante zaken. Heb je 20 jaar geleden een krantenwijk gehad? Leuk, maar misschien niet echt belangrijk voor deze baan. Vraag jezelf af of deze informatie iets toevoegt, voordat je het op jouw cv zet. Teveel informatie kan namelijk ook afleiden.
Up-to-date
Zorg dat jouw cv up-to-date is. Heb je een cursus gevolgd? Of heb je onlangs een tijdelijke baan gehad? Vermeld het. Misschien lijkt het niet belangrijk, maar op deze manier kun je voorkomen dat er een “gat” in jouw CV komt. Ook sommige hobby’s of vrijwilligerswerkzaamheden kunnen iets over jou en over jouw talenten zeggen. Ook dit is kan dus belangrijk zijn!
Invulling CV
Geef duidelijk aan welke opleiding je hebt gevolgd en in welke periode. Heb je een diploma of certificaat behaald? Zet dit erbij. Natuurlijk zet je op jouw cv waar je hebt gewerkt, van wanneer tot wanneer en wat jouw functie hier was. Maar vergeet niet om ook te vermelden wat precies jouw taken en verantwoordelijkheden waren binnen deze functie. Dit kan namelijk per bedrijf verschillen.
Vergeet jouw kwaliteiten niet! Wat dacht je van de talen die je beheerst, of de computerprogramma’s waarmee jij uit de voeten kunt? Zet deze informatie ook weer onder een apart kopje, om het overzichtelijk te houden. Bij talen raden wij aan om het niveau aan te geven (Kies Uitstekend / Goed / Redelijk of Basis) in woord (praten) en geschrift (schrijven).
Geef tot slot aan wat jouw competenties zijn. Oftewel: laat weten wat jouw sterke kanten zijn. Geef hierbij zo’n 5-6 steekwoorden, bijvoorbeeld “Creatief, Collegiaal, Flexibel, Klantvriendelijk en Commercieel”. Blijf hier wel eerlijk in, blijf bij jezelf.
CV foto’s
Een foto op jouw CV kan een goede manier zijn om op te vallen en om alvast een gezicht te geven aan jouw sollicitatie. Met een goede en recente foto maak je jouw sollicitatie echt opvallender en persoonlijker. Zorg wel dat je ook hiermee dicht bij jezelf blijft. Veel filters zijn leuk om mee te spelen, maar geven wellicht geen reëel of volwassen beeld bij jouw sollicitatie. Dit geldt trouwens ook voor jouw profielfoto op LinkedIn.
Zichtbaarheid online
Heb je een LinkedIn profiel? Is dit profiel compleet en up-to-date? Gebruik dit dan! Plaats een link naar jouw profiel op het CV. Extra punten kun je scoren door mooie aanbevelingen te verzamelen op jouw profiel. Vraag oud collega’s of klanten hier gerust om. Als je fijn met deze mensen hebt gewerkt, dan doen zij dit vast graag voor je.
Vergeet niet dat jouw Facebook en Instagram profielen misschien ook bekeken worden door de toekomstige werkgevers. Vraag jezelf dus van tevoren af, of je jouw pagina openbaar wel wilt zetten of juist wilt afschermen. Stel jezelf de vraag wanneer je een post, opmerking, foto of story deelt “Wil ik dat mijn toekomstige collega’s en werkgever dit zien?” Is het antwoord “nee”? Scherm je profiel dan af.
Een goede sollicitatiebrief
Een sollicitatiebrief is ook belangrijk in een sollicitatieproces. Een goede motivatiebrief gaat namelijk samen met jouw CV voor zorgen dat jij wel of niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. Maar een goede sollicitatiebrief schrijven, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben wij een aantal handige sollicitatiebrief tips voor je op een rijtje gezet, zodat je zeker een goede eerste indruk maakt.
Wat is het doel van een sollicitatiebrief?
- Jezelf ‘verkopen’ door de belangrijkste punten uit je CV verder uit te lichten.
- Je kunt daarnaast zaken belichten die niet op jouw CV staan – maar wel van belang zijn, zoals bijvoorbeeld jouw persoonlijke kwaliteiten en talenten.
- Je kunt het bedrijf laten zien dat je in staat bent om een goede brief te schrijven.
- Je kunt jezelf onderscheiden van de andere sollicitanten met een goede motivatiebrief.
Wat vermeld je in de sollicitatiebrief of mail?
Zorg voor een goede indeling van jouw sollicitatiebrief. De layout van een sollicitatiebrief heeft een introductie, een middenstuk en een eindconclusie bevatten.
Introductie:
Hoe begin je een sollicitatiebrief? In de inleiding van jouw sollicitatiebrief noem je de functie waarop je solliciteert en eventueel de manier waarop je deze vacature hebt ‘gevonden’, bijvoorbeeld via-via of door een advertentie.
Middenstuk:
Hier heb je de gelegenheid om jezelf te presenteren aan de werkgever.
- Vertel over je huidige baan en waarom je van baan wilt veranderen
- Leg duidelijk uit waarom jij DE kandidaat bent voor de vacature
- Benadruk jouw kwaliteiten die jou zo geschikt maken voor deze baan
- Schrijf jouw persoonlijke kwaliteiten op, vertel wat jij te bieden hebt
- Geef antwoord op vragen in de personeelsadvertentie, ga in op de eisen die worden gesteld
- Schrijf niet te veel: Twee, maximaal drie korte, puntige alinea’s zijn veel effectiever dan drie pagina’s vol met details.
Conclusie:
De conclusie is de afsluiting van jouw sollicitatiebrief. De perfect kans om een laatste positieve indruk achter te laten bij de lezer van de brief. Je kunt hier nog eens kort vertellen wat jouw belangrijkste kwaliteiten voor deze baan zijn die je eerder al hebt genoemd. Verder benoem je de bijlage die je meestuurt (o.a. het CV) en je duidelijk weten dat je bereid bent eventuele meer informatie te geven. In de afsluitende zin van jouw sollicitatiebrief laat je duidelijk weten dat je graag op gesprek wilt komen. Laat met een positieve slotzin een positieve indruk achter.
Schrijftips en opmaak voor de sollicitatiebrief
- Gebruik voor het CV en de sollicitatiebrief of mail altijd hetzelfde lettertype en dezelfde lettergrootte.
- Zorg dat je ook onderbrekingen en alinea’s in de tekst zet, en niet alles opsomt als één lang verhaal.
- Gebruik zakelijke taal en zorg dat de grammatica en spelling foutloos zijn
- Maak jouw brief of mail interessant voor de lezer
- Zorg dat er iets opvallends in staat over jezelf, voeg bijvoorbeeld eens een foto toe, bovenaan de brief of mail
- Vertel iets over een uniek talent, een hilarische hobby of een leuke eigenschap. Op deze manier zorg je ervoor dat de werkgever jou kan herinneren tussen alle andere sollicitanten en dat jij er uit springt.
Tips sollicitatiegesprek met werkgever
Het is zo ver: Jij bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek door een eventuele toekomstige werkgever. Je ziet jezelf al helemaal zitten, dit bedrijf, deze baan: het is het helemaal. Nu moet je alleen de werkgever hier nog even van overtuigen. Wij geven je graag tips voor een sollicitatiegesprek.
Wees voorbereid
Zorg ervoor dat jij precies weet wat zij zoeken in een kandidaat. Zorg dat je weet wat het bedrijf doet, dit helpt enorm. Bezoek de website, volg ze op Social Media. Op deze manier ben je goed voorbereid, weet je wat je kunt verwachten en daarnaast geeft het jou ook zelfvertrouwen. Want zeg nou zelf : Als je weet wat je kunt verwachten, ben je al meer op jouw gemak!
Zijn daarbij jouw communicatiemiddelen op orde? E-mailadressen zoals Lazydude@mail.nl of sexycrazychick@mail.nl hebben misschien net niet de uitstraling die jij wilt afgeven aan een mogelijk nieuwe werkgever. Ook “grappige” voice-mails (keiharde muziek en een rare welkomstboodschappen op de voice-mail) werken niet in jouw voordeel.
Schrijf van te voren vragen op die je kunt verwachten, zo ben je voorbereid op lastige sollicitatievragen. Een lastige sollicitatievraag kan bijvoorbeeld zijn: ‘Waarom moeten we jou kiezen en niet iemand anders?’ Of ‘Wat zijn jouw zwakke punten?’
En schrijf vragen op die je zelf wil vragen tijdens de sollicitatie. Een sollicitatie is namelijk geen eenrichtingsverkeer. Wanneer je zelf vragen stelt, toon je ook gelijk interesse. Voorbeelden: Hoe ziet hun ideale kandidaat er uit? Wat zijn de bedrijfsplannen? Hoe ziet de afdeling eruit?
Wees nooit negatief
Negatieve uitspraken geven een negatieve sfeer in het gesprek en werken altijd in jouw nadeel. Praat dus nooit negatief over jouw huidige of vorige werkgever of collega’s. Zorg daarnaast ook dat je positieve referenties hebt. Licht van te voren de mensen in die je als referentie wilt opgeven.
Sollicitatiegesprek kleding
Wat voor kleding doe jij aan naar een sollicitatiegesprek? Stem je kleding af op de functie. Het is niet altijd nodig om in 3-delig pak te gaan natuurlijk, maar zorg dat je er altijd verzorgd uitziet. Geen kauwgum, rook niet even snel een sigaretje voor de deur van het bedrijf, voordat je naar binnen gaat. Petjes, mutsjes, naveltruitjes, joggingbroeken of slippers zijn nooit gepast in een sollicitatiegesprek.
Kom op tijd en zet je mobiel uit
Kom op tijd! Files en omleidingen, het kan altijd gebeuren. Maar deze zaken zorgen gegarandeerd voor klotsende oksels. Ga dus op tijd van huis. Bij een gesprek geldt altijd: Beter iets te vroeg, dan net te laat!
Daarnaast is een absolute dooddoener tijdens een gesprek is een piepende telefoon, of een kandidaat die met 1 oog op een scherm zit te kijken. Zet jouw telefoon uit voordat je binnenstapt. Op deze manier loop je niet het risico telefoontjes en berichtjes te krijgen tijdens het gesprek. Je kunt niet worden afgeleid en je kunt je volledig focussen op het gesprek en op jouw gesprekspartner.
Wees jezelf
Wees enthousiast maar geloofwaardig en wees altijd eerlijk. Er is niets met het laten zien van jouw beste kant, maar zorg wel dat jij jezelf blijft. Elke werkgever zal begrijpen dat je gespannen bent voor het gesprek.
Op naar de perfecte baan!
We hopen dat deze tips jou op weg helpen naar het krijgen van jouw perfecte baan! Op zoek naar leuke vacatures om op te solliciteren? Ga dan naar onze vacaturebank en filter op de branche of regio waar jij een baan zoekt. Zo zie jij alle vacatures die interessant voor jou zijn en kun je gemakkelijk solliciteren. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!