Veiligheid, we blijven onderstrepen hoe belangrijk het is om hier bewust van te zijn. Gevaarlijke situaties herkennen en rapporteren is ontzettend belangrijk. Hier sta jij niet alleen voor, binnen Zuidgeest hebben we verschillende mensen die bezig zijn met veiligheid. Bijvoorbeeld Raymond Pangkey. Hij is Veiligheidscoördinator en planner binnen Zuidgeest. Grote kans dat jij hem eens aan de telefoon hebt of zult krijgen!
Maar wat betekent veiligheidscoördinator dan? Wij hebben Raymond gevraagd of hij ons meer kan vertellen over veiligheid en zijn functie. Lees het nu in dit interview.
Kun je jezelf introduceren en iets vertellen over jouw rol binnen Zuidgeest?
Mijn naam is Raymond Pangkey en ik werk bij Zuidgeest sinds 1998. Ik begon in het kantoor Spijkenisse als planner bij de afdeling Industriële Cleaning. Eind 2017 zijn wij verhuisd naar het huidige Zuidgeest-kantoor in Rotterdam-Zuid, aan de Driemanssteeweg. Hier ben ik werkzaam in de functie Veiligheidscoördinator en Planning Industrie, waar ik momenteel samen met mijn collega’s Nathalie en Marco de planning van onze Industriële -, Bouw – en Logistieke collega’s coördineer. Daarnaast ondersteun ik als Veiligheidscoördinator onze Veiligheidskundige Inge van Horne.
Zowel in mijn functie als Planner als Veiligheidscoördinator ben ik bezig met veiligheid. Bij ons hebben de planners een grote rol in het informeren van mensen over veiligheid. Dit gebeurt voorafgaand aan een job en we vertellen ze dan over veiligheid en gezondheid. Ook houden we hier toezicht op.
Wat vind je leuk aan jouw werk?
Het is misschien een cliché om te zeggen dat ‘elke dag anders is …’, maar dat is het wél. De vorm van mijn werkzaamheden is in grote lijnen bekend, maar de inhoud is altijd verschillend. Elke dag kent nieuwe situaties, zowel positief als negatief, en daar reageer ik op. Het is altijd leuk als situaties een positief verloop en afloop hebben, maar dat geldt helaas niet voor elke situatie. Het leermoment daarvan is dan toch ook weer een positieve ervaring.
Daarnaast werk ik samen met leuke collega’s, zowel binnen onze staf, maar ook met onze medewerkers ‘in ’t veld’. Het is fantastisch om met hen een goede relatie te hebben, dat merk je ook direct in onze planningswerkzaamheden. Dat je op elkaar kunt bouwen, dat werkt prettig. Tevreden mensen, zowel collega’s als opdrachtgevers.
Kun je mij iets meer vertellen over veiligheid op de werkvloer?
Veiligheid is de rode draad. Zeker in de risicovolle functies waarin onze collega’s werkzaam zijn, is het van belang dat ook zij hier goed van op de hoogte zijn. Helaas kunnen wij niet bij iedereen aanwezig zijn tijdens hun werk om ‘hun handje vast te houden’, en te zorgen dat zij niet blootgesteld worden óf zichzelf blootstellen aan gevaarlijke situaties. Dus is het zorg dat wij onze collega’s zo goed mogelijk vooraf, tijdens en na afloop van de werkzaamheden informeren, begeleiden en evalueren over hun ervaringen met hun werkzaamheden.
Hoe is Zuidgeest als organisatie bezig met veiligheid?
Los van de veiligheid die wij hanteren voor de collega’s op onze kantoren, dragen wij zorg voor de veiligheid van onze collega’s op de werklocaties. Wij instrueren hen over de risico die hun werkzaamheden met zich mee kunnen brengen, over de regels op de werklocaties, en geven hen de juiste beschermingsmiddelen. Ondanks alle informatie vooraf en genoemde beschermingsmiddelen, is dit geen garantie dat er geen incidenten gebeuren. Daarom hameren we erop dat eenieder zich bewust moet zijn van zijn eigen, maar ook de veiligheid van de omgeving waarin diegene zich beweegt.
Binnen Uitzendbureau Zuidgeest werken wij volgens onze VCU-norm. VCU staat voor Veiligheid-Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties. Hierin staan onze processen en procedures beschreven vanaf onze eerste contacten met medewerkers en opdrachtgevers, tot de uiteindelijke plaatsing en nazorg, samengevat in een notendop. Op het hanteren en uitvoeren van deze processen en procedures worden wij jaarlijks geaudit door een erkende instantie.
Wanneer er een incident is geweest, onderzoeken we altijd de oorzaak. Wat is de drijfveer geweest van iemand om iets te doen? En hoe heeft dit uitgepakt? Hoe kunnen we dit in het vervolg voorkomen? Dit zijn vragen die we onszelf stellen. De uitkomst hiervan proberen we ook altijd naar onze medewerkers te communiceren, om hier een leermoment uit te halen.
Waar moeten medewerkers rekening mee houden als het gaat om veiligheid?
Hoe je het ook wendt of keert, veiligheid is en blijft een gezamenlijke zorg. Iedereen is gebaat dat alles probleemloos verloopt. Niemand zit te wachten op mankementen, verwondingen of zelfs erger. Daarom moet men bewust zijn van zijn of haar eigen veiligheid, maar ook die van een ander. Bewust zijn van te nemen risico’s, elkaar aanspreken op onveilig gedrag, melding maken van gevaarlijke en risicovolle situaties. Daarom is ons motto: we doen het veilig, of we doen het niet!